Agenda overzicht

05apr2020

75 jaar Vrijheid, ook in de Reestkerk. Een bijzondere expositie

Op 5 april om 14 uur opent wethouder Gitta Luiten een heel bijzondere expositie. Maar liefst 25 kunstenaars uit de regio, waaronder bijvoorbeeld Maarten en Annelies het Hart en Azat Malik, hebben een kunstwerk gemaakt in het kader van Vrijheid. Vrijheid in de breedste zin van het woord.

5 april, 14 uur- houd deze datum vrij in uw agenda!

06apr2020

Aanbieden eerste exemplaar van het boek 'de vlag uitgestoken'

Op maandag 6 april a.s. wordt in de Reestkerk te Oud Avereest het eerste exemplaar van het boek “De vlag uitgestoken” ,De Tweede Wereldoorlog in Avereest, aangeboden aan de heer Alwin te Rietstap, wethouder gemeente Hardenberg. Het boek wordt uitgegeven door de Historische Vereniging Avereest ter gelegenheid van het feit dat het op 5 mei 2020 vijfenzeventig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting.  De HVA wil met deze uitgave die vrijheid herdenken en vieren.

“De vlag uitgestoken” bevat zo’n vijfentwintig artikelen over zeer uiteenlopende historische gebeurtenissen tijdens de Tweede Oorlog in de voormalige gemeente Avereest. De schrijversgroep bestaande uit vrijwilligers van de HVA maakte gebruik van diverse bronnen, zoals historische en eigentijdse publicaties, mondelinge overleveringen, archieven en internet. Ook interessante en authentieke bronnen als transcripties van het radioverkeer tussen de Canadese troepen, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in Den Haag en het unieke dagboek van Hendrik Alberts met Veldzicht als middelpunt horen daarbij.

Het (globale) programma van maandagavond 6 april in de Reestkerk ziet er als volgt uit:

-   19.30 u.             Inloop met koffie/thee

-   20.00 u.            opening door Barend Rooseboom (voorzitter  HVA)

-      einde programma circa 22.00 u..

Gedurende het programma verzorgen Abke Bruins (zang) en Henk Ruiter (pianobegeleiding) drie muzikale intermezzo’s. Tijdens hun eerste optreden zingt Abke een dagboekfragment van Anne Frank op muziek. Uit de voorstelling over Etty Hillesum zal Abke vervolgens een stukje monoloog en een lied zingen. In het derde optreden brengen zangeres en pianist een lied van Roosje Glaser dat zijzelf in het kamp schreef.

Na het programma is er gelegenheid om na te praten met leden van de schrijversgroep van “De vlag uitgestoken” die bestaat uit: Henk Bartelds, Johan Huige, Werner ten Kate, Henrie van Keulen, Jan Loovers, Joop Moes, Hans Menzo en Barend Rooseboom.

Uiteraard is het boek “De vlag uitgestoken” ter plaatse te koop voor de prijs van € 20,-

U bent van harte uitgenodigd voor deze bijzondere avond!

De toegang is gratis.