75 jaar vrijheid, ook in de Reestkerk
12 februari 2020,

Nederland is sinds 75 jaar vrij en dat herdenken en vieren we met 2 bijzondere evenementen in de Reestkerk.

Op 5 april om 14 uur opent wethouder Gitta Luiten een heel bijzondere expositie. Maar liefst 25 kunstenaars uit de regio, waaronder bijvoorbeeld Maarten en Annelies het Hart en Azat Malik, hebben een kunstwerk gemaakt in het kader van Vrijheid. Vrijheid in de breedste zin van het woord. Dat kan bv. een landelijke ruimte zijn, een rivier die naar zee stroomt, een vogel in de lucht, persvrijheid, vrijheid om te zeggen wat je wilt, maar ook natuurlijk een verwijzing naar de oorlogsperiode.

Het wordt een bijzondere middag waarin u wordt verwelkomd door wel heel bijzonder figuren en typetjes. Er wordt voorgelezen door een kind en een ouder iemand in het kader van Vrijheid. Toneelgroep Lef speelt, er worden mooie zeefdrukken gemaakt en nog veel meer..

5 april, 14 uur- houd deze datum vrij in uw agenda!

Op maandag 6 april a.s. wordt in de Reestkerk te Oud Avereest het eerste exemplaar van het boek “De vlag uitgestoken” ,De Tweede Wereldoorlog in Avereest, aangeboden aan de heer Alwin te Rietstap, wethouder gemeente Hardenberg.

Het boek wordt uitgegeven door de Historische Vereniging Avereest ter gelegenheid van het feit dat het op 5 mei 2020 vijfenzeventig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting.  De HVA wil met deze uitgave die vrijheid herdenken en vieren.

“De vlag uitgestoken” bevat zo’n vijfentwintig artikelen over zeer uiteenlopende historische gebeurtenissen tijdens de Tweede Oorlog in de voormalige gemeente Avereest. De schrijversgroep bestaande uit vrijwilligers van de HVA maakte gebruik van diverse bronnen, zoals historische en eigentijdse publicaties, mondelinge overleveringen, archieven en internet. Ook interessante en authentieke bronnen als transcripties van het radioverkeer tussen de Canadese troepen, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in Den Haag en het unieke dagboek van Hendrik Alberts met Veldzicht als middelpunt horen daarbij.

U bent ook 6 april van harte welkom: om 19.30 u. is de inloop met koffie/thee en dan om 20.00 u. de opening door Barend Rooseboom (voorzitter  HVA)